wielkanocne jajka

„Jajeczne” rosyjskie słówka na Wielkanoc

Jak tam przygotowania do Świąt Wielkanocnych? Ja jutro robię paschę – przepis i historię tej potrawy znajdziecie w dalszej części wpisu, podobnie jak kilka przydatnych rosyjskich słówek związanych z… jajkami i tego, co można z nich zrobić. Wszak to jeden z kulinarnych symboli Wielkanocy 😉

Aby nie być gołosłownym – o historii mojej ulubionej świątecznej słodkości przeczytacie we wpisie Wielkanocna pascha. Natomiast jeśli ktoś z Was pokusiłby się o jej przygotowanie, to polecam ten przepis (co roku z niego korzystam, nie dodaję tylko alkoholu).

A co z jajkami? W ramach przypomnienia – w liczbie mnogiej (a ta w dodatku ma nietypową końcówkę) zmienia się akcentowanie  w tym słowie w języku rosyjskim:

яйцо́ – я́йца (jajko – jajka)

A teraz zobaczmy, w jaki sposób możemy przyrządzić ten produkt.

Jak gotować?

Oczywiście na miękko, półmiękko i twardo. Po rosyjsku to odpowiednio вари́ть я́йца всмя́тку, в мешо́чек i вкруту́ю.

jajka

Źródło: supercook.ru

Co gotować?

Kilka jajek to potęga – możemy z zrobić z nich jajecznicę (яи́чница) i to w dodatku w dwóch wariantach: kiedy na patelni miesza się całe jajka (яи́чница-болту́нья) i kiedy podsmażamy białka, starając się, aby żółtka nie pękły (яи́чница-глазу́нья). Do tego mamy jajko sadzone (жа́реное яйцо́), omlet (омле́т), jajka faszerowane (фарширо́ванные я́йца), a na deser – kogel-mogel (го́голь-мо́голь).

jajecznica

Jak gotować?

Jajka możemy gotować (вари́ть), smażyć (жа́рить), mieszać (переме́шивать), faszerować (фарширова́ть), ubijać (взбива́ть).

jajka marynowane

Źródło: www.youtube.com/watch?v=gln6ytOgkTg

I na koniec krótka przypominajka, jak się nazywają części składowe… jajka! (straszny rym, ale celowy, bo radosny i ułatwiający zapamiętywanie).

jajko po rosyjsku

Życzę Wam Świąt pełnych jajek – ale takich jedzonych na spokojnie, bez pośpiechu i w doborowym towarzystwie!

Obraz annca z Pixabay