carska konfitura z agrestu

Carska konfitura z agrestu

Jeszcze na placu czy bazarze można kupić owoce agrestu. A jeśli macie pod ręką drzewo wiśni i w dodatku lubicie robić przetwory, polecam przepis rodem z kuchni rosyjskiej na carską konfiturę.

Chętnym polecam filmik w języku rosyjskim, a poniżej znajdziecie opis całego przepisu krok po kroku:

Przepis na carską konfiturę z agrestu

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 50 g świeżych liści wiśni
  • 200 ml wody
carska konfitura z agrestu
Myjemy liście wiśni i agrest. Następnie usuwamy szypułki owoców.
carska konfitura z agrestu
Wodę z liśćmi wiśni stawiamy na ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy przez 15 minut.
carska konfitura z agrestu
Przecedzamy otrzymany napar przez sito i wlewam do rondelka, który stawiamy na ogniu.
carska konfitura z agrestu

Wsypujemy połowę cukru i całość mieszamy, aż do momentu otrzymania jednorodnego płynu.

carska konfitura z agrestu
Następnie wsypujemy drugą połowę cukru. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści i całość zakipi.
carska konfitura z agrestu
Do gotującego się syropu dodajemy agrest. Czekamy, aż się zagotuje i następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
carska konfitura z agrestu
Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i czekamy, aż całkiem wystygnie.
carska konfitura z agrestu

Następnie znów stawiamy konfiturę na ogniu, zagotowujemy i gotujemy przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Później odstawiamy do pełnego wystygnięcia.

carska konfitura z agrestu
Konfitura jest gotowa. Można ją przechowywać w słoikach w lodówce. Jeśli będziemy mieli na nią chrapkę w okresie zimowym, całość należy jeszcze raz zagotować i gorącą konfiturę przełożyć do czystych słoiczków, a następnie dobrze je zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. A potem schować z dala od agrestowych łasuchów 🙂

Smacznego!