konfitura z arbuza

Konfitura ze… skórek arbuza

Od razu Was uspokajam – blog nie zamieni się w kulinarny, nadal będziecie mogli czytać tutaj wpisy poświęcone językowi rosyjskiemu. Ale że tytułowy przepis wzbudził na mojej stronie na Facebooku duże zainteresowanie, a pochodzi z kuchni rosyjskiej, grzechem by było się nim nie podzielić z szerszym audytorium.

Na początek wspomniany przepis w wersji wideo: https://youtu.be/0yI4LjSi7fc.

A poniżej opis całej procedury krok po kroku, w wyniku której otrzymamy pyszną i niecodzienną konfiturę (przepis testowałam, muszę się mocno powstrzymywać, żeby nie zjeść od razu zawartości tych kilku słoiczków, które troskliwie spakowałam do spiżarki. Konfitura w smaku i konsystencji przypomina galaretki owocowe albo miękkie żelki.)

Przepis na konfiturę ze skórek arbuza

Składniki:

  • 1 kg skórek z arbuza
  • 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 10 goździków
  • 1 szklanka wody
rosyjska konfitura z arbuza
Skórki z arbuza obieramy, możemy zostawić odrobinę różowego miąższu arbuza, żeby ładniej wyglądało. Kroimy w kostkę dowolnej wielkości.
konfitura z arbuza
Pokrojone skórki zalewamy wodą tak, aby lekko je pokrywała. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu, zbierając pianę, jeśli się pojawi. Po tym czasie przecedzamy owoce przez sitko i odstawiamy.
Przygotowujemy syrop. Wsypujemy kilogram cukru do garnka i dodajemy szklankę wody. Podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania syropu.
Następnie dodajemy goździki i odsączone kawałki skórki arbuza.
Konfiturę podgrzewamy na wolnym ogniu aż do zagotowania. Następnie odstawiamy konfiturę na noc, aby nabrała smaku.
Następnego dnia przez godzinę podgrzewamy konfiturę, pod koniec dodajemy sok z całej cytryny i smażymy jeszcze przez trzy minuty. Jeśli chcemy, możemy wyjąć goździki.
Gorącą konfiturę możemy od razu włożyć do słoików i zachować na lepszy czas lub… poczekać aż się trochę wystudzi i zjeść ze smakiem 🙂