Grillowanie po rosyjsku na majówkę

Majówka w pełni! A co jest jednym z lepszych pomysłów na przyjemne spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu z przyjaciółmi i rodziną? Oczywiście grillowanie!

Ма́йские пра́здники albo po prostu „ма́йские” to nic innego jak majówka, a więc tradycyjnie uświęcone te parę dni na początku maja, kiedy można wreszcie odpocząć, a najlepiej „пошашлы́чить” (w końcu szaszłyk to jeden z rosyjskich przysmaków), czyli пригото́вить шашлы́к на гри́ле i устро́ить барбекю́-па́ти (zrobić imprezę grillową).

.

.

Ale, ale – majówka to dopiero początek, bo przed nam cały шашлы́чный сезо́н! (sezon na robienie szaszłyków). Warto zatem zadbać o jak najlepszy sprzęt do grillowania (гри́ллинг).

W zależności od preferencji możemy wybrać grill na węgiel (у́гольный гриль) lub gazowy (га́зовый гриль), który składa się z podstawy z zaworem (основа́ние с засло́нкой) i pokrywy (кры́шка).

Jeśli chcemy, żeby długo nam posłużył, powinniśmy wybrać taki wykonany z materiałów żaroodpornych (жаропро́чный) i odpornych na korozję (усто́йчивый к корро́зии). Do warunków domowych można również rozważyć zakup grilla elektrycznego (электри́ческий гриль).

.

.

W przypadku grilla gazowego zamiast węgla (у́голь) czy prądu (электри́чество) przyda nam się butla lub kartusz z gazem (га́зовый балло́н / ка́ртридж).

Po pysznym posiłku nie zapomnijmy wyczyścić grill 🙂 (чи́стка гри́ля по́сле испо́льзования).

I pamiętajcie – хоро́ший о́тдых начина́ется с пра́вильного шашлыка́! (Dobry odpoczynek zaczyna się od dobrze zrobionego szaszłyka).

Obraz Paweł Szpiler z Pixabay