Prasówka gotowanie

#8 Prasówka – kulebiak

Już niedługo Boże Narodzenie, więc powoli zaczynam kompletować grafik prac w kuchni – w końcu wszystkiego naraz się nie upiecze ani nie ugotuje.  Na wspomnianej liście na pewno nie może zabraknąć kulebiaka, więc w dzisiejszej prasówce połączymy przyjemne z pożytecznym – naukę słówek wraz z przepisem, jak zrobić to proste i niesamowicie pyszne danie.

.

Tytuł: „Кулебяка” (Kulebiak)

Krótki opis: Przepis na kulebiak z bloga kulinarnego (uwaga – jest to jeden z wielu wariantów; różnorodność jest związana zarówno z wykonaniem samego ciasta, jak i farszu).

Link: kate-grigoryeva.livejournal.com

.

Lista słówek:

  • кулебя́ка – kulebiak [zwróćcie uwagę, że w języku rosyjskim to rodzaj żeński, a w polskim – męski]
  • борщ – barszcz [niekoniecznie 1:1; rosyjski barszcz to kwaśna zupa, nie zawsze na bazie buraków, z dużą ilością warzyw]
  • пиро́г – rodzaj ciasta z nadzieniem na słodko lub słono [nie mylić z polskim „pierogiem”]
  • начи́нка (капу́стная) – nadzienie (z kapusty)
  • просло́йка – przełożenie [chodzi o to, że kulebiak w środku przekładamy blinami]
  • бли́нчик – zawinięty blin [naleśnik] z nadzieniem
  • сли́вочное ма́сло – masło
  • желто́к (желтки́) – żółtko

  • дро́жжи – drożdże [tylko l. mng.]
  • ча́йная ло́жка – łyżeczka
  • шинкова́ть – szatkować
  • отвари́ть вкруту́ю – ugotować na twardo [o jajkach]
  • разводи́ть – mieszać [tu: składniki ciasta]
  • проце́живать – przecedzać
  • взби́тые белки́ – piana z białek
  • туши́ть – dusić [tu: kapustę]
  • раска́тывать те́сто – wałkować ciasto
  • ру́бленные я́йца – posiekane jajka
  • зелёный лук – zielona cebulka
  • укра́шивать – ozdabiać
  • духо́вка – piekarnik
  • румя́ная ко́рочка (ко́рка) – rumiana skórka

Прия́тного аппети́та!

.
A jakie świąteczne smakołyki pojawią się u Was na wigilijnym stole? 😉

.