W 80 blogów dookoła świata

Blin!

„Блин” po rosyjsku może znaczyć tyle co „kurczę!” (kiedy wylała nam się herbata na klawiaturę od laptopa, a nie chcemy być wulgarni), albo pyszny, puszysty naleśnik, który w rosyjskiej kuchni jest jedną z podstawowych przekąsek.

.

Dzisiejszy wpis powstał w ramach 47. edycji akcji „W 80 blogów dookoła świata”, w której opisujemy tradycyjne dania, związane z wybraną kulturą. A żeby było i ciekawie, i praktycznie, znalazłam dla Was jeden z prostszych przepisów na bliny – po lekturze tego wpisu nie tylko będziecie mogli je usmażyć, ale też poznacie nowe słówka. Do dzieła!

.

Zaczniemy od zdjęcia na zachętę (fotografia pochodzi z bloga, na którym zamieszczono poniższy przepis):

rosyjskie bliny

.

Ингредиенты / Składniki

  • Кипяток – 600 мл / wrzątek – 600 ml
  • Молоко – 600 мл / mleko – 600 ml
  • Мука – 1,5 стакана / mąka – 1,5 szklanki
  • Крахмал – 1,5 стакана / mąka ziemniaczana – 1,5 szklanki
  • Яйцо – 4 штуки / jajko – 4 sztuki
  • Соль – 1 чайная ложка / sól – jedna łyżeczka
  • Масло сливочное – 3 столовые ложки / masło – 3 łyżki
  • Сахар – 3  столовые ложки / cukier – 3 łyżki
  • Ваниль / cukier, aromat waniliowy

.

Приготовление / Przygotowanie

Взбиваем 4 яйца – ubijamy 4 jajka.

Продолжая взбивать, добавляем 3 столовые ложки сахара – ubijając, dodajemy 3 łyżki cukru.

Добавляем 1 чайную ложку соли, ваниль – dodajemy jedną łyżeczkę soli, wanilię.

Берем 600 мл молока и добавляем, продолжая взбивать – bierzemy 600 ml mleka i dodajemy, ubijając.

Вводим 1,5 стакана муки и 1,5 стакана крахмала – dodajemy 1,5 szklanki mąki i 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej.

Взбивая, вводим 3 столовые ложки растопленного сливочного масла – ubijając, dodajemy 3 łyżki roztopionego masła.

Продолжая мешать, не останавливаясь, вливаем тонкой струйкой 600 мл крутого кипятка – cały czas mieszając, powoli wlewamy 600 ml wrzątku.

Оставляем тесто на 30 минут, а потом начинаем печь – zostawiamy ciasto na 30 minut, a potem zaczynamy smażyć.

.

Nadzienie (начинка) do blinów zależy od naszego smaku i fantazji – autorka bloga proponuje w wersji na słodko smażoną maślankę z orzechami włoskimi i rodzynkami, mnie natomiast chodzi po głowie szpinak z suszonymi pomidorami. 🙂

.

Tym, którzy lubią oglądać filmiki kulinarne (czy są tacy, którzy nie lubią?), polecam poniższe wideo, w którym krok po kroku dowiecie się, jak przygotować przepyszne bliny (są napisy w języku angielskim):

.

Link do wideo >>>

.

Zobaczmy, co smacznego przygotowali dla nas inni blogerzy, którzy również biorą udział w kulinarnej odsłonie akcji „W 80 blogów dookoła świata”:

.

Chiny:

Biały Mały TajfunYunnańska szynka

Francja:

Demain, viens avec tes parents – Najpiękniejszy owoc Lotaryngii

Français mon amour – Wołowina po burgundzku i wyrażanie ilości po francusku

Blog o Francji, Francuzach i języku francuskim – Morze w gębie, czyli jak podawać i jeść ostrygi

Francuskie i inne notatki Niki – Poulet Marengo, czyli kurczak à la Marengo – historia i przepis

Madou en France – Tarte flambée – prosty przysmak z prosto Alzacji

Gruzja:

Gruzja okiem nieobiektywnym – Nie ma Gruzji bez chaczapuri

Hiszpania:

Hiszpański dla Polaków – Hiszpańskie danie dla bardzo niecierpliwych

Irlandia:

W Krainie Deszczowców – Tradycyjny niedzielny obiad irlandzki

Japonia:

japonia-info.pl – Nikujaga – danie, które miało wzmocnić japońską flotę

Kirgistan:

Kirgiski.pl – Beszbarmak – pięć palców i filozofia mięsa

Enesaj.pl – Pilaw – wschodnia potrawa wszechczasów  

Niemcy:

Niemiecki w domu – Znane potrawy niemieckie

Norwegia:

Norwegolożka – Kanapkomania

Szwecja:

Szwecjoblog – Wszystko kręci się wokół… klopsików

Turcja:

Turcja okiem nieobiektywnym – Gözleme – placki cieńsze od naleśników

Wielka Brytania:

Angielski dla każdego – Scones – przepis na pyszne ciasteczka do herbaty

Włochy:

Primo Cappuccino – Chleb z TOSKANII – uwierzysz, że występuje aż w 40 smakach?

.