Już niedługo Boże Narodzenie, więc powoli zaczynam kompletować grafik prac w kuchni – w końcu wszystkiego naraz się nie upiecze ani nie ugotuje. Na wspomnianej liście na pewno nie może zabraknąć kulebiaka, więc w dzisiejszej prasówce połączymy przyjemne z pożytecznym – naukę słówek wraz z przepisem, jak zrobić to proste i niesamowicie pyszne danie.
.
Tytuł: „Кулебяка” (Kulebiak)
Krótki opis: Przepis na kulebiak z bloga kulinarnego (uwaga – jest to jeden z wielu wariantów; różnorodność jest związana zarówno z wykonaniem samego ciasta, jak i farszu).
Link: kate-grigoryeva.livejournal.com
.
Lista słówek:
- кулебя́ка – kulebiak [zwróćcie uwagę, że w języku rosyjskim to rodzaj żeński, a w polskim – męski]
- борщ – barszcz [niekoniecznie 1:1; rosyjski barszcz to kwaśna zupa, nie zawsze na bazie buraków, z dużą ilością warzyw]
- пиро́г – rodzaj ciasta z nadzieniem na słodko lub słono [nie mylić z polskim „pierogiem”]
- начи́нка (капу́стная) – nadzienie (z kapusty)
- просло́йка – przełożenie [chodzi o to, że kulebiak w środku przekładamy blinami]
- бли́нчик – zawinięty blin [naleśnik] z nadzieniem
- сли́вочное ма́сло – masło
- желто́к (желтки́) – żółtko
- дро́жжи – drożdże [tylko l. mng.]
- ча́йная ло́жка – łyżeczka
- шинкова́ть – szatkować
- отвари́ть вкруту́ю – ugotować na twardo [o jajkach]
- разводи́ть – mieszać [tu: składniki ciasta]
- проце́живать – przecedzać
- взби́тые белки́ – piana z białek
- туши́ть – dusić [tu: kapustę]
- раска́тывать те́сто – wałkować ciasto
- ру́бленные я́йца – posiekane jajka
- зелёный лук – zielona cebulka
- укра́шивать – ozdabiać
- духо́вка – piekarnik
- румя́ная ко́рочка (ко́рка) – rumiana skórka
.
A jakie świąteczne smakołyki pojawią się u Was na wigilijnym stole? 😉
.